Venetia – Minunea plutitoare a Italiei

Venetia – Minunea plutitoare a Italiei

A doua destinatie a concediului din aceasta vara a fost orasul dragostei eterne – Venetia. Am plecat din Graz dis de dimineata spre autostrada A2.

Drumul intre Graz si Venetia ofera peisaje superbe, cu munti inalti si stancosi strabatuti de sute de tunele.

Trecerea granitei intre Austria si Italia este aproape insesizabila.

Austostrada Italia

Venetia este capitala regiunii de nord, Veneto, si este construita pe 100 de insule mici, in laguna marii Adriatice.

Botezat “cel mai frumos oras construit de om”, Venetia nu dezamageste.

City-break in Venetia

Grandoarea acestui oras atrage de secole iubitori de arta, poeti, artisti dar si turisti fascinati de acest oras atipic.

Descopera Venetia pe jos

Venetie este un oras care trebuie explorat pe jos. Chiar daca ai la dispozitie vaporete, gondola sau taxiboat, stradutele inguste si piatetele cu biserici impozante trebuie vizitate pe jos.

Venetia

In prima zi ne-am propus o plimbare lejera prin Venetia, urmand ca in a doua zi sa vizitam muzeele si sa facem o plimbare pe stradutele intortochiate. Dar cum planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, ne-am trezit ca am facut 21 de kilometric prin Venetia fara sa ne dam seama. E drept, de multe ori am facut acelasi traseu de 2 ori pentru ca ori de cate ori credeam ca ajungem la destinatie, ne oprea o cladire sau un canal.

Plimbare in Venetia

Grand Canal

Ce nu trebuie ratat in Venezia

Imi este foarte greu sa enumar doar cateva locuri sau muzee ce trebuie vizitate. Daca ai la dispozitie mai multe zile atunci incearca sa vizitezi tot ce ofera acest oras – nu vei fi dezamagit.

Gondola in Venetia

Piata San Marco

Emblematica piata San Marco este principala atractie turistica a Venetiei. Piata adoposteste cele mai faimoase cladiri ale orasului: Bazilica San Marco si Palatul Dogilor dar si Torre dell’Orologio (turnul cu ceas).

In partea de sud a pietei San Marco se afla doua coloane, aduse aici in anul 1170. Aceste coloane arata ca o poarta deschisa spre laguna si sunt ornate cu Leul Sfantului Marcu si Sfantului Teodor.

Ceasul ce numara doar orele fericite.

In partea de nord a bazilicii San Marco se afla Torre dell’Orologio. Construit in anul 1499, turnul are o placuta  pe care este inscriptionat in limba latina un text a carei traducere este “Eu numar doar orele fericite”.

San Marco

Inconjurata de terase, piata San Marco este locul ideal pentru o pauza de cafea.

Alege o terasa care sa iti ofere o priveliste cat mai larga a pietei sau a lagunei si bucura te de muzica vieneza de cafe-concert, alaturi de un pahar de vin de Elba.

san marco Venetia

Palazzo Ducale – Expresia suprema a culturii venetiene

Indiferent daca esti pasionat de istorie sau cultura, o vizita la Palatal Dogilor este imperios necesara. Aceasta capodopera arhitecturala simbolizeaza spirtul si cultura venetiana, de la origini si pana in prezent.

Palatul Dogilor

Construit initial din lemn, Palatul Dogilor a suferite nenumarate modificari fiind reconstruit si dobandind forma pe care o admiram si astazi abia intre anii 1340 – 1424. Tot in aceasta perioada a fost gata si constructia Salii Marelui Consiliu.

Palazzo Ducale

Sub ingrijirea lui Giovanni si Bortolomeo Bon, au aparut noi constructii in interiorul palatului, precum Porta della Carta.

Un incendiu major, ce are loc in anul 1483, ii ofera arhitectului Antonio Rizzo posibilitatea de a reconstrui curtea interioara a palatului intr-un stil renascentist.

Curtea interioara Palatul Dogilor

Palatul Dogilor curte

Palatul Dogilor in Venetia

Basilica San Marco – O bijuterie arhitecturala, de inspiratie bizantina

Povestea catedralei San Marco incepe in secolul al IX lea si se intinde pe zeci de ani. Fiecare etapa a constructiei a adus noi elemente arhitecturale si culturale, inspirate din diferite stiluri, precum oriental sau renascentist pana la elemente decorative gotice sau maure.

Piata San Marco Venetia

Peste 4000 de mp de mozaicuri.

San Marco ofera un spectacol unic, in fiecare zi! Cei aproximativ 4000 mp de mozaicuri reflecta razele soarelui si iti dau impresia ca totul in jur s-a transformat in aur.

Puntea suspinelor – Ultima priveliste a detinutilor asupra Veneziei

Construita in 1602 de catre Antoni Contino, Puntea Suspinelor traverseaza Rio di Palazzo si face legatura intre inchisoarea Palatului Dogilor si salile Inchizitiei. Realizat din calcar alb si cu ferestre acoperite cu ornamente atent lucrate in piatra, puntea suspinelor ofera o priveliste unica.

Podul suspinelor

Podul suspinelor

Denumirea podului –  Puntea Suspinelor –  a fost data de catre Lord Byron.

 Insula Murano – Locul unde sticla prinde viata

Poate una dintre cele mai cunoscute insule din lume datorita traditiei in prelucrarea sticlei, insula Murano atrage si astazi milioane de turisti.

Cati dintre noi nu au auzit de sticla de Murano?

Daca ai ajuns pe insula Murano trebuie neaparat sa faci o vizita la fabrica de sticla. Vei descoperi lucruri interesante si traditii pastrate de generatii.

Din pacate piata din Venetia este asaltata de suveniruri din sticla de proasta calitate, fabricate in China. Evita sa dai bani pe un lucru facut la scara industriala si opteaza pentru un souvenir autentic, care sprijina comunitatea locala.

Cumpara un suvenir direct de la fabrica de sticla sau opteaza pentru unul dintre magazinele care ofera o intreaga colectie de obiecte fabricate din sticla prelucrata in Burano.

Insula Burano – O explozie de culoare

Daca simti ca ai o zi mai gri atunci cu siguranta insula Burano iti va aduce culoare in viata.

Burano

Situata la doar cativa km de Venetia, si cam 30 de minute de mers cu busul-vapor, Insula Burano este o explozie de culoare si arta handmade.

Case coloratei n Burano

Locuita de mai putin de 7000 de persoane, Insula Burano pare un loc pierdut in spatiu si timp.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.