O zi de vara in Graz, Austria

O zi de vara in Graz, Austria

Prima destinatie a concediului din aceasta vara a fost Graz, Austria. Este pentru a doua oara cand vizitez acest minunat oras si ma las cucerita de arhitectura si cultura locului.

Trebuie sa recunosc ca iubesc acest loc dintr-un motiv simplu: aici am spus “DA”!

Graz – un oras cu un farmec de necontestat

Orasul universitar Graz, al doilea ca marime dupa Viena, este capitala statului federal al Styriei (Steiermark) si se afla asezat pe raul Mur, in sud-estul Austriei.

Cu o arhitectura influentata de modelele italiene, orasul vechi Graz a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO inca din anul 1999, fiind unul dintre cele mai bine pastrate orase din Europa.

Amestecul de cladiri tipice, din diferite perioade si stiluri arhitecturale, ii ofera orasului un aer aparte. Arhitectura din jurul orasului este punctata ocazional de cateva cladiri ciudate. Un exemplu in acest sens este cladirea Casei de arta –  Kunsthaus.

Numele “Graz” provine de la cuvantul slavon “gradec” care inseamna “castel mic”.

Ce nu trebuie ratat in Graz

Am avut la dispozitie doar o zi ca sa revedem locurile care ne-au ramas in suflet, acum mai bine de 3 ani. Daca ultima mea vizita in Graz a fost in luna decembrie, de aceasta data am avut ocazia sa vad orasul prin prisma unei zile insorite de vara.

Fortareata de pe Grazer Schlossberg

Cum era de asteptat ne-am indreptat catre dealul Schlossberg, una dintre principalele atractii din Graz si locul de unde poti admira panorama orasului.

Uhrturm Graz, Austria

Aflat in centru orasului, dealul Schlossberg este doar la cateva sute de metri de piata Hauptplatz. Pentru a urca pe deal ai la dispozitie 3 variante: liftul din interiorul dealului, funicularul sau cele 260 de trepte lipite de stanca.

Daca in luna decembrie am optat pentru o urcare cu liftul si o coborare cu furnicularul, anul acesta am profitat de ziua superba de vara si am facut traseul celor 260 de trepte.

dealul Schlossberg Graz

Construite intre 1914-1818, de catre austrieci si prizonieri rusi, cele 260 de trepte sunt cunoscute ca “santierul razboiului”.

Graz, Austria

Indiferent de modalitatea de urcare aleasa, privelistea de pe dealul Schlossberg iti va taia respiratia.

Turnul cu ceas – Uhrturm Graz, este constructia care predomina dealul. Construita din ordinul arhiducelui Charles II, constructia octagonala a turnului de 34 m dateaza din 1588.

Turnul cu ceas Graz, Austria

Inca din anul 1839 zona a fost transformata in parc public de catre Ludwig von Welden.

Parc Graz Austria

Piata Hauptplatz – marcheaza Centru Vechi al orasului

Inconjurata de cladiri istorice, datand din divese perioade, piata Hauptplatz gazduieste celebra cladire Haus am Luegg. Usor de reperat, aceasta cladire este caracterizata de stilul renascentist si baroc prin decoratiunile de pe fatada.

In partea de nord a pietei se afla primaria orasului Graz. Construita in anul 1880, cladirea in stil neorenascentista este piesa arhitectura impunatoare din aceasta zona.

In fata primariei se afla fantana arhiducelui Johann, o minunatat piesa arhitecturala formata din patru siluete feminine ce simbolizeaza cele patru rauri principale al Stiriei: Mur, Sann, Drau si Enn.

img_5887

Landeszeughaus – Arsenalul statal

Daca esti pasionat de istorie si arme atunci nu rata muzeul Landeszeughaus. Aflat la o mica distanta de piata Hauptplatz, in Herrengasse nr. 16, muzeul este deschis zilnic pe tot parcursul anului. In timpul iernii, acest muzeu poate fi vizitat doar prin tururi cu ghid. Noi am optat pentru acest tip de tur si am aflat tot felul de lucruri interesante: de la inaltimea oamenilor la tehnicile de lupta adoptate.

Construit intre anii 1642-1647, cladirea a fost depozitul central de arme din Stiria. Toate armele depozitate in acest loc erau destinate apararii granitelor Stiriei de invazia trupelor otomane din secolul XVI-lea.

Cu o colectie de peste 32.000 de exponate, Arsenalul din Graz poate sa echipeze si astazi circa 5000 de oameni.

Murinsel – Insula de otel

Titlul de Capitala Culturala Europeana a fost atribuit orasului Graz in anul 2003 iar acest moment a fost consemnat cu ridicarea unei insule pe raul Mur.

Fabricata din otel, insula are 47 de metri lungime si seaman cu o scoica asezata cu susul in jos. Sectiunea din mijloc gazduieste un amfiteatru unic pentru concerte si alte evenimente de ocazie, precum si o cafenea si un loc de joaca pentru copii.

Graz

Graz este un oras ce isi arata splendoarea atat vara cat si iarna. Daca ai un weekend liber nu rata un city-break in acest oras.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.